יום שלישי, 10 באפריל 2018

אני עוזב את פייסבוק (ב)



החלטתי לסגור את החשבון שלי בפייסבוק ב 1.5.2018.

ואני לא לבד בעניין הזה. יום לאחר הודעתי הראשונה בעניין הזה הודיע סטיב ווזניאק – מייסד אפל – על הקפאת החשבון שלו בפייסבוק על רקע סוגיית הפרטיות. האמת היא שמאז פריצת פרשת קיימבריג' אנליטיקה יש איזה טרנד של עזיבת הרשת החברתית. הטרנד הזה מונע בעיקרו מסוגיית דליפת המידע. אני מקווה שבסוף החודש אתם תבינו שהעזיבה שלי מונעת מראייה יותר עמוקה ומורכבת של הסוגיה וזאת מבלי להמעיט כמובן בסוגיית הסכנה של דליפת המידע הפרטי או המעטה במשמעות החלטתם של אנשים אחרים וחשובים הרבה יותר ממני.

מחר (11.4) מארק צוקרברג  (מייסד , נשיא ומנכ"ל פייסבוק) אמור להופיע לשימוע בפני ועדת האנרגיה והמסחר של הקונגרס בארה"ב. הקונגרס פרסם אתמול (CNBC ) את תוכן הדברים שהוא מתכוון לומר שם, ובהם:

" Facebook is an idealistic and optimistic company. For most of our existence, we focused on all the good that connecting people can bring."
אני מאוד מחבב את היכולת של האמריקאים, בעיקר מנכ"לי תאגידים אמריקאיים, לספר לנו מעשיות על כך 

שהם נורא ממוקדים בערכים נעלים, ברצון לעשות טוב לעולם ושאר ירקות. בתקציר של פרסום הדוחות 
:הפיננסיים של החברה ל 2017 כתב מארק צוקרברג את הדברים הבאים

" Facebook isn't just fun to use, but also good for people's well-being and for society. We're doing this by encouraging meaningful connections between people rather than passive consumption of content".

דעו לכם שהאמריקאים מתים על דיבורים כאלה. לפי הפתיח של מנכ"ל החברה לפרסום התוצאות הפיננסיות שלה מישהו עוד עלול לטעות שמדובר במלכ"ר. אלא שמייד לאחר המילים היפות הללו מגיעה 2017 Financial Highlights ושם אין מדדי הצלחה פיננסיים הקשורים ל"חיבור משמעותי בין אנשים ו Well-being של אנשים וחברות". אלה בירבורים באמריקאית מדוברת שאין בהם כלום וזה בסדר גמור, כי לא זאת המטרה של פייסבוק. רוצים לדעת מה מכוון את הפעילות של פייסבוק? הכי פשוט זה תמיד ללכת ולראות מי הבעלים?

רוב המניות של החברה (73.38%) מוחזקות ע"י משקיעים פיננסיים. אלה גופים שמנוהלים על ידי מנהלים במטרה למקסם תשואה להשקעה, ותשואה להשקעה מושגת בשתי דרכים עיקריות: עלייה במחיר המנייה והכנסות מדיבידנד. את Lary Fink, מנכ"ל קרן ההשקעות Blackrock ה Well-being של משתמשי הרשת החברתית מעניין כפתיתי שלג דאשתקד.
אז לאחר שעברנו את הבולשיט של האמריקאית המכובסת שנועדה לעמעם מטרות עסקיות לגיטימיות והבנו שמה שמעניין אותם זה מקסימום ערך, צמיחה ורווחיות – בואו נראה עד לאן הם מוכנים ללכת עם הגישה הזאת. ולעזרתנו בה לא אחר מאשר Andrew Boz Bosworthסגן נשיא בחברה אשר הפיץ בפייסבוק מסר פנימי מאוד מעניין ב 2016. את הטקסט המלא תוכלו לקרוא כאן. ולטובתכם אני מביא קטע "נחמד", כדלקמן:

"We connect people. That can be good if they make it positive. Maybe someone finds love…… saves the life of someone on the brink of suicide…….That can be bad if they make it negative. Maybe it costs a life by exposing someone to bullies. Maybe someone dies in a terrorist attack coordinated on our tools.

And still we connect people. The ugly truth is that we believe in connecting people so deeply that anything that allows us to connect more people more often is *de facto* good. It is perhaps the only area where the metrics do tell the true story as far as we are concerned".

קטע בהחלט נפלא. אתם מבינים?  בפייסבוק אנחנו ממוקדים בלחבר כמה שיותר אנשים אחד לשני. ואפילו אם החיבור נועד לשמש טרוריסטים לצורך ביצוע פעולה שתביא לרציחתו של מישהו, עדיין:

"Anything that allows us to connect more people more often is *de facto* good"

כן – חיבור בין אנשים At any cost . מתאמים פעולות טרור – So be it. מתאמים השפלה קולקטיבית של מי שחושב אחרת מהם – So be it. מתחברים כדי לקדם אג'נדה גזענית או מסע של שנאה עיוורת לאחר – So be it.

ובלי מילה אחת על פרטיות ו"דליפת" מידע – בינתיים....

המשך יום נפלא!

צחי


יום ראשון, 8 באפריל 2018


אני עוזב את פייסבוק (א)

החלטתי לסגור את החשבון שלי בפייסבוק ב 1.5.2018.
האם ההיעלמות שלי מהרשת החברתית היא יותר מאשר רק עניין טכני? האם היא תשפיע על החיים הממשיים שלי? ימים יגידו....אני בספק רב.

אתם בטח תוהים : אם החלטת להיפרד מהרשת החברתית, אז מדוע לא לעשות זאת עכשיו? ואם הרשת החברתית לא מתאימה לך, אז איך זה שאתה משתמש בה כדי להודיע על כך?

לשאלה הראשונה - אני חושב שחשוב לשתף את חברי לרשת בסיבות לעזיבה שלי. הן רלוונטיות לכולם. אני צריך את הזמן לכתוב ולפרסם אותם בטרם מעשה.
לשאלה השנייה – כפי שתלמדו בפוסטים שאפרסם לקראת העזיבה שלי את הרשת החברתית, אין סתירה בין הדברים.

אז מה הניע אותי להחלטה?

הטריגר היה פרשת קיימברידג' אנליטיקה. למי שלא מכיר – מדובר בדליפה/העברה של מידע פרטי של בעלי חשבונות בפייסבוק בהיקף של כמה עשרות מיליוני משתמשים לחברת המחקר קיימברידג' אנליטיקה. מידע זה שימש את לקוחות החברה הזאת כדי למקד מידע לדפים של משתמשי הרשת החברתית בארה"ב ובכך להשפיע על ההחלטות שלהם בבחירות בארה"ב.כתוצאה מפרסום האירוע הזה גיליתי (בעקבות מאמר בדה-מרקר) שניתן להוריד עותק של כל המידע שפייסבוק מחזיקה עליי במאגרי המידע שלה. עשיתי זאת ונחרדתי! הכל חוקי (לכאורה) כי בטח מתישהו בעבר אישרתי את תנאי ההצטרפות לרשת החברתית ומבלי משים (לכאורה בעיה שלי) נתתי הסכמתי לכל מה שהם עשו.

פייסבוק היא חברה עסקית שמטרתה למקסם רווחים. פייסבוק מאפשרת לנו להשתמש בפלטפורמה שהיא הקימה חינם אין כסף. אז הדרך של פייסבוק לממש את המטרה העסקית שלה צריכה להיות דרך ניצול העובדה שאנחנו נמצאים ברשת שהיא הקימה ולא ברשתות אחרות. זה היתרון הגדול שלה בתחרות מול מקומות וירטואליים או ממשיים אחרים בהם אנחנו נמצאים.

המודל העסקי של פייסבוק הוא פשוט למדי – אנשים נמצאים בדפי הרשת החברתית מכל מיני סיבות. אז כאשר הם נמצאים שם נחשוף אותם לאינפורמציה שהיא בעלת ערך למישהו אחר (וזה יכול בעיקרון להיות כל אחד ולכל מטרה אפשרית, כגון: מפרסם, סוחר בבורסה, מפלגה פוליטית, חוקר, יצרן אינפורמציה, ממשלה, סוכנות ריגול וכל מי שעשוי להפיק כל סוג של תועלת מחשיפת משתמשי הרשת למידע מסוים). בתמורה לחשיפת המשתמשים  למידע נוכל לגבות מ"יצרן המידע" תשלום. פייסבוק היא חברת פרסום כמו כל חברת פרסום אחרת, אלא שהמדיה שבה היא משרתת את לקוחותיה היא הרשת החברתית. אחרים עושים זאת בטלוויזיה, באתרי אינטרנט, בשלטי חוצות, בעיתונות הכתובה וכדומה.

ופייסבוק מצליחה בענק בעסקי הפרסום! 39.9 מיליארד דולר – אלה היו ההכנסות של פייסבוק מפרסום בשנת 2017, עלייה של כ- 13 מיליארד דולר (49%!) בהשוואה לשנת 2016. ופייסבוק היא חברה סופר רווחית – הרווח הנקי שלה ב 2017 הסתכם בכ- 15.9 מיליארד דולר (עלייה של 56% לעומת 2016). על כל 2.5$ הכנסה פייסבוק מייצרת 1$ של רווח נקי. מדהים! הצמיחה המהירה והרווחיות המטורפת מביאה עמה כמובן שווי שוק פנטסטי – 457 מיליארד דולר (נכון ל 8.4.2018).

האם הצמיחה, ההכנסות, הרווחיות והשווי המטורפים של פייסבוק הם אלה שבגללם החלטתי לעזוב את הרשת? ממש לא! החלטתי לעזוב את הרשת בגלל סיבות שונות ורבות שאחת מהן נוגעת לאופן שבו פייסבוק מצליחה לייצר את התוצאות הפיננסיות הפנטסטיות הללו. סיבות אחרות נוגעות להשלכות של שיטות הפעולה שלה על שוק הפרסום בפרט וההשלכות העקיפות של התנהגותה על שוקי המוצרים והשירותים. סיבות נוספות קשורות להיבטים האפלים של קלות העברת המסר ברשת החברתית. אחרות קשורות להתנהלות הכוחנית והשחצנית של מנהלי החברה והקלות שבה הם מחליטים מה לעשות עם המידע הפרטי שלנו, בלי שיש לנו מושג קלוש על כך. כל אלה והיבטים נוספים של הרשת החברתית שלהם נחשפתי בשנים שבהן אני חבר בה הכריעו לבסוף את הכף לשלילה אל מול הערכים החיוביים של מעורבות ברשת החברתית – היכולת להפיץ מסר, לקרוא וללמוד מאחרים, לשתף ולהשתתף באירועים וחוויות של חברים ולקבל מידע בעל ערך בקלות ובזמינות גבוהה.

במהלך חודש אפריל, עד למועד העזיבה הסופית של הרשת, אנסה להסביר כאן היבטים של הרשת החברתית שקרוב לוודאי רובכם אינם מודעים להם או חושבים עליהם, אבל יש להם חשיבות עבור כל אחד. בסוף כל אחד עושה את החשבון שלו לגבי מה הוא מקבל ועל מה הוא מוכן לוותר. אני מקווה שלפחות אוכל לסייע לכם לקבל את החלטה רציונלית אם להישאר או לנטוש את הרשת החברתית וכל אחד ישקול ויחליט לעצמו.

כל אחד מאיתנו הוא יחיד ולפיכך ההשפעה של כל אחד ואחת מאיתנו על המציאות הקיברנטית בכלל וברשת החברתית בפרט הנה זניחה עד כדי אפסית ממש. ואולם הערך שלנו לחברות המסחריות שנהנות מעובדת היותנו חברים ברשת החברתית הוא דיגטאלי. אחד או אפס. אם אנחנו ברשת – כל המידע שלנו שווה את ערך האינפורמציה שנחשף אליה מבחינתו של מפרסם המידע. ואם אנחנו לא ברשת – הערך של האינפורמציה שלנו ברשת החברתית הוא למעשה אפס. וזה משמעותי!

לפייסבוק כ 2.2 מיליארד משתמשים, מהם להערכתי כ 500 מיליון משתמשים בעלי ערך משמעותי בעיניו של מפיץ אינפורמציה טיפוסי (למשל – מפרסם). זה אומר שהערך של המידע הזה למפרסמים שווה בערך פי 2.5 מהערך של המידע הזה לפייסבוק, רוצה לומר: כל אחד מאיתנו שווה לפייסבוק בערך 1000$ וליצרני המידע השונים (בעיקר חברות מסחריות שמפרסמות ברשת החברתית) בערך 2500$. זה לא מעט...תחשבו על זה כשתקראו בהמשך החודש את הניתוח והנימוקים להחלטה שלי לנטוש את פייסבוק ולסגור שם את החשבון שלי.

ועד אז, רק טוב לכולם!

צחי







יום ראשון, 14 בינואר 2018

Climate Change 2.0 Part 2 : Seasons
By Tsahi Frankovits, January 14, 2018

In the previous article we've learned that the frequency of summery days over the years have grown while wintery days portion in recent years dropped to under 20%. But what does it mean in terms of seasons?

When thinking about seasons we refer to several manifestations of the season: We refer to its start and end day (or its length), to the intensity of the weather phenomenon during the season, to extreme weather events etc. Under the framework of the Global Warming discussion it is usually about extreme weather conditions and average temperatures.   But, in order to examine weather patterns during the seasons we first need to know when the seasons start and ends.  This is the object of this post.
When does the winter start and when does it end?
The arbitrary answer is given by the "official" dates of winter -  December 21st (the shorter day of the year) is the first day of winter and March 20th (the equilibrium day) is defined as the last day of winter/first day of spring. Summer, by this convention, start on June 21st (the longest day) and ends on September 21st (the second equilibrium day).
Unfortunately, climate conditions are not necessarily "obeying" to these rules, so we need a more objective, facts driven, measure. Using my daily weather patterns classifiers, we can define a new measure of start/end day of the seasons. For our purpose, I've defined the turning point of the two major seasons (Summer and Winter) as follows:
If the number of summery days during the last 21 days exceeds 10 (i.e. more than 50%) than we are at Summer, and when it drops to below 10 days, Summer is over. The same applies to Winter. The other two seasons are derived thereafter.
Using this method over the entire period of 50 years, and looking at 5-year periods (to avoid localities), I found that since the early 90' summer is getting longer on both sides (starts earlier and ends later) so that Summer duration is now approximately 155 days vs. 123 days during 1965-1970.  While summer is longer, Winter is getting shorter -  mainly by ending earlier. During 1965 through 1976 Winter usually lasted until day 80-87 of the year (~last 10 days of March), but in recent years winter ends some 18-25 days earlier. See in the next two charts.




These are not good news to a country who sits on the edge of the desert and strives for natural water resources, though Israel was smart enough to identify the growing gap between its water needs and its natural water resources and developed large water desalination facilities.

In my next post of this series I will use the definitions of start/end days of summers and winters over my 50 years sample to discover main weather characteristics changes along the years.    

יום שלישי, 2 בינואר 2018

Climate Change 2.0 My Version of the True
By Tsahi Frankovits, January 2, 2018

POTUS D.J.T has three alternative ideas about Global Warming:

The first one is there's no such thing as global warming
The second even if there's global warming, it has nothing to do with human activities.
The third even if there's global warming and humans are responsible, we (the US) shouldnt be the one to pay the price.

I don't intend to judge the U.S president's internal logic, nor I'm able to proof any linkage between weather and human activities that's not my goal. I'm here to offer a somewhat different view on the last 50 years weather phenomena and show that, well something significant is happening in our lifetime and it's a bit disturbing.
In this first article I'll give you a single snapshot in to my findings. later I'll dive deeper into the phenomena and the new picture of the seasons as I see it through my data and analytical models. The last article in this short series I will describe some of the ideas I've been using to generate these results.

A word about the data I'm using: it's a data set on meteorological measurements in a single weather station here in central Israel. I'm using bi-hourly measures (12 data points a day) for a variety of weather features such as temperatures, wind speed, moisture etc. And a daily measure of precipitation. The data was taken from Israel Meteorological Service web site.    

 Let's go straight to business

When people are talking about global warming they talk about the rise of average temperatures during the last 50 years, the increase of extreme weather phenomenon, growing sea levels etc. But it's always start with average temp.

The focus on temperatures as the main measure or manifestation of climate changes has drown my attention for two reasons: First how do you measure average temp. on a global scale.  Second its a slow process that people can not refer to. You can't feel global warming.

On the other hand, if you ask people about the weather now they'll say that it's a wintry day, a nice and pleasant spring day or a very hot summer day. But wintry day refers to many different aspects of weather it may feel wintry because it's rainy, or because it's cold outside and/or windy etc.  We perceive weather as a more complex experience as just temperature. This notion has led me to think that what I should look for is a way to characterize the days over the year based on their weather-related characteristics. That means a day is a wintry day not because it's winter now (a fixed time window during the year or "the season") but because it has the features of a wintry day.

So now that I know what the days are really like, I can look back 50 years in to the past and reveal a new and more interesting view of our weather. Here is the first glimpse of it:  

In the following chart you see how days were distributes over the years based on their actual seasonal characteristics. And the somewhat disturbing true is obvious to the eye.

We're in the center of Israel and what we see is that the percentage of summer days in every year moved up from around 35% (until the early 90') to more then 40% of the year (i.e. from 127 days to 153 days a year) and wintry days, which were at their pick in the mid 80' around 30% of the year (109 days) are consistently dropping since then and are below 20% (~70 days) of the year during the last 10 years or so.

People who live in central Israel say that "we are not buying coats to our kids any more". It's not because summer are warmer but because winters are, well, not as wintery as we remember from our days as young kinds in the country.


In the next article we'll talk about measuring the actual length of seasons and see how climate changed our seasons, moving to 3 or even 2.5 seasons' world (at least to us in this small corner of the world).

Tsahi